Cum se tratează boala parodontală?
Tratamentul vizează îndepărtarea depozitelor bacteriene de pe dinți și gingii.
1. O bună igienă orală
Medicul stomatolog îți va oferi instrucțiuni despre cum să reduci stagnarea bacteriilor în gură, ceea ce implică menținerea igienei cavității bucale. Medicul te va sfătui cu privire la utilizarea corectă a periuței de dinți și a aței dentare și îți poate recomanda alte produse de igienă orală, cum ar fi apa de gură.
Iată câteva sfaturi pentru menținerea sănătății dinților:
- Spală-te pe dinți de două ori pe zi, cu o pastă de dinți cu fluor.
- Ia în considerare utilizarea unei periuțe de dinți electrice, care ar putea fi mai eficientă.
- Utilizează ața dentară, cel puțin o dată pe zi, pentru a îndepărta placa.
- Vizitează medicul dentist cel puțin de două ori pe an, pentru o igienizare dentară profesională.
2. Igienizarea dentară profesională
În timpul unei curățări profesionale, medicul dentist va îndepărta placa bacteriană și tartrul de pe dinți, iar apoi îi va trata cu fluor. Orice pungi parodontale care s-au format ar putea necesita o curățare profundă pentru a permite vindecarea. O metodă de curățare profundă numită scalare și planare a rădăcinilor va ajuta eliminarea tartrului de pe smalț și subgingival, unde bacteriile tind să se adune.
3. Antibiotice
În unele cazuri, medicul dentist vă va prescrie antibiotice pentru a ajuta la eliminarea infecțiilor persistente ale gingiilor care nu au răspuns la igienizări. Antibioticul poate fi sub formă de apă de gură, gel, tabletă orală sau capsulă.
4. Monitorizarea evoluției afecțiunii parodontale
Medicul te va consulta din nou după câteva săptămâni și apoi o dată la fiecare trei până la șase luni, după aceea, pentru a vă evalua progresul. Dacă pungile parodontale sunt încă prezente, pot fi recomandate alte opțiuni de tratament, cum ar fi intervenția chirurgicală.
5. Intervenția chirurgicală
Dacă inflamația persistă în zone inaccesibile la periaj și folosirea aței dentare, medicul dentist poate recomanda o procedură chirurgicală numită chirurgie cu lambou, pentru a curăța depunerile de sub gingii. Sub anestezie, gingiile sunt îndepărtate de rădăcini, pentru ca rădăcinile dinților să fie curățate. Gingiile tale sunt apoi suturate la loc.
Dacă există o pierdere osoasă, se va realiza și o adiție osoasă, în același timp cu intervenția chirurgicală cu lambou, pentru a regenera osul pierdut.